Vas zanima kdaj so izumili prve vezalke?

Vas zanima kdaj so izumili prve vezalke?

Za vezalke so prvotno odkrili, da so jih uporabljali že leta 2000 pred našim štetjem. Splošno znano je, da so bili Grki in Rimljani zelo nepredni pri izumih in tudi njim gre čast in zahvala za izum prvih vezalk.

Grki so nosili vezalke iz surovega usnja, rimski vojaki pa sandale z vezalkami v zahodni Evropi.

Današnje vezalke, kot jih poznamo, pa niso postale tako razširjene do poznega 19. stoletja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir slike: google

Kdo je izumil prvo vezalko za čevlje?

Čeprav so bile vezalke očitno v uporabi že tisočletja, so jih uradno “izumili”, ko je Anglež Harvey Kennedy 27. marca 1790 zanje vložil patent.

Patent za vezalke
Vir slike: google

Si predstavljaš, da danes ne bi imeli vezalk?

Kljub temu, da obstaja mnogo čevljev, ki vezalk niti ne potrebuje, so vezalke še vedno neka nepogrešljiva stvar na čevljih.

Za tek so odlične elastične vezalke za šport, satenaste vezalke so odličen modni dodatek, obstajajo pa tudi takšne vezalke, ki jih ni potrebno zavezovati. Slednje so še posebej primerne za starejše, nosečnice in tudi otroke, ki si še ne znajo vezati klasičnih vezalk.

Danes imamo na voljo res ogromno različnih materialov, stilov, barvnih kombinacij.Veliko jih najdeš tudi na naši spletni strani – vezalke.si

Zahvala gre ljudem, ki so bili inovativni že tisočletja nazaj in seveda gospodu, ki je naredil patent za vezalke, kot jih poznamo danes.